Startovní linie je pro queer lidi jiná než pro většinu – musíme nejprve objevit a uvědomit si, kým doopravdy jsme. Pro většinu z nás pak následuje coming out u našich nejbližších a potom každý další coming out během celého našeho života. 

O to důležitější jsou pro nás životní rozcestí, na kterých se rozhodujeme, kterým směrem se chceme vydat. Stojí před námi rozhodnutí, koho budeme milovat a kdo stojí za to, abychom jim své city věnovali. Musíme si rozmyslet, kterými lidmi se chceme obklopovat tak, abychom se mohli posouvat dál, a zároveň se cítili v bezpečí. Na rozdíl od většiny lidí často neznáme příběhy ostatních, kteří by nám pomohli složitý spletenec života navigovat. Queer vzory nám v našem okolí chyběly.

Na možná tom nejdůležitějším rozcestí a startu zároveň se ocitáme celospolečensky až teď. Teprve s úplným zrovnoprávněním nám odpadne jedna ze zátěží, se kterými se musíme jako queer lidé vyrovnávat.

Program letošních Mezipater nabízí poučení, inspiraci a hlavně zábavu. Přeji vám, abyste si užili tento vzácný týden, který vás pohladí po duši a obejme svou otevřeností v časech, kdy nás sužují konflikty kolem nás.

Pavel Bicek

FaLang translation system by Faboba