Je pro mě nesmírnou ctí a radostí, že letos společně slavíme čtvrt století Mezipater. Za těch 25 let se z našeho festivalu stal nejen největší queer filmový festival ve střední a východní Evropě, ale také symbol pro komunitu a pro celou českou společnost. Mezipatra nejsou pouze festivalem – stala se platformou, která propojuje různé světy, kde se prolíná queer kultura s širším společenským dialogem. 

Na zahraničních festivalech vždy narážíme na lidi, kteří už festival znají a oceňují práci, kterou odvádíme – šíření queer příběhů, které hýbou světem, a přispívání k emancipaci genderových menšin. Stali jsme se tak nedílnou součástí světové queer filmové scény, a to nám přináší hrdost, ale i odpovědnost.

Mezipatra ale nejsou jen o filmech. Jsou o vytváření prostoru, kde mohou queer lidé najít bezpečí, porozumění a inspiraci. Zpětná vazba, kterou od vás pravidelně dostáváme, je pro nás motorem k další práci. Velmi často slyšíme příběhy queer lidí, kteří na festival přivádějí své kamarádstvo a rodinu. Nejde tedy jen o filmy, jde o možnost ukázat svým blízkým, co znamená být queer v dnešní době, co znamená patřit do komunity, která je hrdá na to, kým je.

Do budoucna mám pro Mezipatra několik přání. Přeji si, aby festival i nadále zůstal přístavem pro queer lidi a jejich blízké, místem bezpečí a inspirace. Abychom i nadále promítali příběhy, které posouvají lidstvo kupředu, a pomáhali vzdělávat českou společnost o rozmanitosti a důležitosti přijetí. Velké queer příběhy na velkém plátně – to je to, co má sílu měnit svět.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří byli a stále jsou součástí naší cesty – našemu diváctvu, filmařstvu, dobrovolnictvu a všem, kteří věří v sílu filmu jako prostředku ke změně. Bez vás by Mezipatra nebyla tím, čím dnes jsou. Děkuji vám za těch nádherných 25 let a těším se na to, co nás čeká v budoucnu.

Pavel Bicek
ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba