Odhalili jsme PROGRAM letošních Mezipater! Téma 25. ročníku festivalu Queer osvobozuje naráží na témata osvobození od statu quo a rozbíjení stereotypních škatulek i binárního rozdělení světa. Letos se diváctvo může vydat na 25 celovečerních a 48 krátkometrážních snímků, které uvidí na velkém plátně 7. až 14. listopadu v Praze a 15. až 22. listopadu v Brně. Slavnostní zahájení festivalu proběhne 7. listopadu od 19:00 v kině Lucerna se snímkem Kráska z Gazy.

Výhodná festivalová permanentka na sedm projekcí za cenu pěti vyjde na 790 Kč. Koupit se dá pouze do 31. října 2024 v pražských kinech LucernaSvětozorKino 35 a Edison FilmHub.


PROGRAM FESTIVALU


MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH FILMŮ

Festival letos září všemi barvami duhového spektra díky filmům z celého světa a různorodým žánrům. O hlavní cenu poroty bude soutěžit 10 celovečerních snímků. Všechno dobře dopadne se stává mantrou Angie po smrti partnerky, když začne boj s rodinou o majetek. Baby v ulicích São Paula najde ochrannou ruku, peníze a možná lásku. V muzikálové fantazii Reas přehrávají bývalé vězeňkyně svoje příběhy v ruinách věznice v Buenos Aires. Čerstvě z Benátského filmového festivalu přijíždí Detektiv Pooja, nepálská detektivka podle skutečných událostí. Pohřešovaný je filipínské animované sci-fi o vetřelcích a smíření se s minulostí, Osvícení televizí zase hororová óda na TV queer tvorbu 90. let. Vera a svět vášní exploduje sexualitou mladých lidí, otevřených všem genderům a kinkům. Félix Maritaud se vrací ve filmu Sólo jako manipulativní drag queen. Helenina tajná láska z mládí se po letech objeví ve feel good snímku Nevzdávej to, zlato.

Otvírákem festivalu bude 7. listopadu film Kráska z Gazy, která prý došla pěšky až do ulic Tel Avivu.
 


SOUTĚŽ KRÁTKOMETRÁŽNÍCH FILMŮ

O přízeň studentské poroty se utká 41 kraťasů rozdělených do 7 tematických bloků. Něžně i divoce, vesele i pochmurně, tradičně nebo taky nezvykle… Letošní kraťasy k vám promluví opravdu rozmanitým jazykem. K tradiční gay, trans, lesbické, rodinné, temné a podivné kategorii nově přibyla i sekce s čistě pozitivními vibracemi. Svět je dosti depresivní sám o sobě, tak si ho přijďte zjemnit alespoň do kina. Bořte s námi předsudky a zajděte na blok, který by vás jindy nelákal. Přesvědčíme vás, že nekonvenční zážitky jsou ty nejlepší. Krása tkví v rozmanitosti!


IKONICKÉ DOKUMENTY, OBLÍBENÉ RETRO A QUEER MIXÉR

Dále se můžete těšit na pět dokumentů. Dokumentární filmy napříč evropskou tvorbou představují všemožné podoby lásky, vztahů a překonávání bariér. O tom posledním ví své sympatická dvojice Gergo a Lenard, kteří se stěhují do Budapešti, aby se proslavili prvním romským muzikálem v Cestičce ke štěstí. Holky na Lesbu odhalí příhodnější místo pro queer lásku ve vesničce Eresos, která se na několik desetiletí stala rájem pro nespoutané ženské vztahy. Podobně nevázaná dokáže být i hudebnice Peaches, queer ikona feminismu a ženské sexuality. Peaches má v píči příhodně shrnuje její tvorbu a filozofii v energickém tempu. V Kódu strachu se zase s kamerunským filmařem vydáme z Berlína do jeho rodné vesnice, abychom odhalili původ zakořeněné a systémem podporované homofobie. Střípky z milostného života pak v ojedinělém formátu složí román jednoho života a všudypřítomné lásky.

Teaches of Peaches 5 Peaches in costume by Charlie le Mindu C Avanti Media Fiction

V retro sekci zavzpomínáme na starší snímky argentinského režiséra Marca Bergera, který se představil se v roce 2020 snímkem Lovec a v roce 2022 filmem Přes čáru. Nebojí se pitvat latinskoamerickou macho kulturu, kterou v jeho filmech doprovází homoerotické napětí, a zaměřuje se na rozličné podoby mužských vztahů a potlačovaných tužeb. Letos osobně přijíždí uvést svůj zcela nový počin a další dva snímky, které mapují jeho kariéru. Nepřítomen (2011), jeho druhý celovečerní film a rovnou výherce Teddy Award z Berlinale, je napínavý thriller, který obrací mocenské role mezi učitelem a studentem. Vítěz ceny Sunny Bunny Taekwondo (2016) sleduje hypnotickou kamerou vztahy a psychologii ve skupině přátel během zdánlivě bezstarostných letních dnů. Zatím posledním Bergerovým filmem jsou Vesmírní milenci (2024), ve kterých mírně opouští notu toxické maskulinity a zaměřuje se na romantický vztah dvou kamarádů z dětství.

MARCO BERGER DSC5720

Queer mixér letos servíruje hrané a dokumentární, české i zahraniční i filmové a televizní formáty. Po delší době Mezipatra přináší českého zástupce – perlu střihu, zvuku a vizuality – dokument Ještě nejsem, kým chci být o Libuši Jarcovjákové. Projekci doplní křest Libušiny knihy T-Club. Jedinečnou ochutnávku připravované tvorby ČT nabídne drag talk show Chi Chi na gauči. Tradiční blok kraťasů Queer as Ukraine vol. 3 otevře panorama ukrajinské queer tvorby. Snímky Sebastian a Buldok odvypráví dva odlišné příběhy dospívání. Zatímco Sebastian se soustředí na svou kariéru a loví náměty pro novou knihu tím, že se sám stává sexuálním pracovníkem, Bruno se snaží vymanit z problematického, vzájemně závislého vztahu se svou matkou.

i m not everything i want to be still 2 c libus

Výběr novinek z našeho repertoáru a osvědčené klasiky máte možnost vidět v rámci sekce Queer Kino uvádí, které ani letos nezklame ty nejnáročnější. Taiwanské drama Moneyboys vypráví o Freiovi, který se jako sexuální pracovník snaží uživit sebe i svou rodinu. Prostředí sexuálního pracovnictva neopustíme ani v romanci Štěstí. Tentokrát však budeme hledat čistou lásku mezi ženami sdílejícími náklonnost, ale i zákazníky v německém nevěstinci. Z jiného soudku pochází hořkosladký dokument Boylesque, díky kterému poznáte radosti a strasti nejstarší polské drag queen Lully La Polaca. Tři různé filmy, tři nevšední zážitky, jedno Queer Kino.

1 1613409


NABITÝ DOPROVODNÝ PROGRAM

Ochutnávkou těchto snímků to však nekončí! Nahlédněte do letošního programu, kde nechybí ani nabitý doprovodný program plný diskuzí, workshopů a nezapomenutelných večírků. Zakupte si výhodnou festivalovou permanentku  a odpočítávejte s nám dny do zahájení festivalu.

Queering the industry mezipatra prague pride streda 30

FaLang translation system by Faboba