Vybírat z 69 celovečerních, dokumentárních a krátkých filmů rozhodně není hračka. Pomohou vám proto ti nejpovolanější – programoví koordinátoři Matúš Slamka a Josef Klimeš. 


Matúš Slamka doporučuje: jedinečný zážitek nebo láska na Sicílii

unnamed

VŠECHNO TO TICHO /Todo el silencio / Mexiko / 2023 / 78 min
Naprosto jedinečný zážitek, který vás obuje do bot hlavní hrdinky. Vztah s divákem budovaný subjektivní zvukovou stopou proroste k intenzivní empatii, v prožitek hřejivý i nepříjemně realistický. Jaké je to ztrácet sluch v hlučném světě, který neakceptuje odlišnost? 

OHŇOSTROJE / Stranizza d'amuri /  Itálie / 2022 / 134 min
Nejedno srdce roztaje při pohledu na mladou lásku mezi dvěma italskými hochy. Nevinnost, upřímnost a plachost ubíjená nemilosrdnou homofobií a tvrdostí machistické společnosti se nevzdává a bojuje ze všech sil. Jestli vytrvá a nebo selže uvidíte v kině, v obou případech však bude sloužit jako důkaz o tom, že bojovat za své touhy má vždycky smysl.


Josef Klimeš doporučuje: životy sex workers a kluků na venkově

unnamed 1

KOKOMO CITY / USA / 2023 / 73 min

Dravá a bezvadně přímočará koláž afroamerických trans sexuálních pracovnic, která je díky svému sympatickému obsazení a hraným sekvencím výrazně zábavnější než valná většina (nejen) dokumentární konkurence.

KLUCI Z VENKOVA / Des Garçons de province /  Francie / 2022 / 84 min

Gaël Lépingle nepopře své předchozí zkušenosti s dokumentární tvorbou. Dokázal je však přetavit do dramatu, které vyniká svým komplexním pohledem na životy maloměšťáckých gayů. A to není nic snadného, když v 84 minutách vypráví příběhy rovnou tří! Francouzský filmař to ale zvládá s naprostým přehledem.


Těšíme se na vás již ve čtvrtek 2. listopadu v kině Lucerna, kde festival slavnostně zahájíme s moderátorským duem Buchty Radia Wave a jedním z filmových tipů – italským snímkem Ohňostroje.

Main Fireworks

FaLang translation system by Faboba