Mezipatra letos začínají v Praze 5. listopadu, 14. listopadu se poté přesouvají do Brna, kde 21. listopadu slavnostním večerem končí. Jste zvědaví, co jsme si pro vás připravili? Čtěte dál!


Věříme v zotavení

Tématem letošního ročníku je Zotavení„Menšinové chvění, každodenní odrážení podvědomých útoků a snaha vypadat pro ostatní „normálně”, abychom se už od mala vyhnuli posměškům a napadení, si často vybírá svoji daň na psychickém a fyzickém zdraví queer lidí,” říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Rostoucí agrese vůči LGBTQ+ komunitě ve střední a východní Evropě a celosvětová pandemická krize byla pro nás impulzem k tomu, abychom se obrátili zpět ke své komunitě. Každé zranění totiž vyžaduje čas na zotavení a marginalizace těchto problémů vede jen k dalším nemocem,” uzavírá.


Gay odysea, coming-of-age drama i trans dokument

Mezi hlavní filmová lákadla rozhodně patří brazilský snímek Hic (Vento Seco) o Sandrovi, který se rád nechává unášet do světa divokých erotických fantazií. Debutující Daniel Nolasco představí svébytnou gay odysseu, kde se všechny pohledy podřizují chtíči a touze. V Jižní Americe žije i sedmnáctiletá Iris z filmu Jedna z tisíce (Las Mil y Una). Ta se zamiluje do divoké a vulgární Renaty, a spolu pak hrdě čelí realitě chudého předměstí v Argentině.

Dokument Holčička (Little Girl) pojednává o sedmileté Sashe, která se vždy cítila jako dívka. Její nejbližší okolí její identitu respektuje, ale mimo domov stále naráží na různé překážky. Film byl uveden na letošním Berlinale a probojoval se do výběru těch nejlepších dokumentů European Film Award za rok 2020.


V rámci doprovodného programu vás jistě zaujme workshop Transparentní čeština o tom, jak správně psát o genderové identitě a souvisejících tématech, nebo panelová diskuze Nejsem homofob, ale… o menšinovém stresu a jeho vlivu na psychické a fyzické zdraví LGBTQ+ lidí. Kompletní program Mezipater bude zveřejněn po online remiéře znělky 15. října, na kterou vás ještě jednou zveme. Do té doby si ještě můžete kupovat výhodné permanentky!

permice2020 cut

FaLang translation system by Faboba