Ve středu 8. listopadu proběhlo slavnostní zakončení 24. queer filmového festivalu Mezipatra, který představil celkem 69 snímků. Během ceremoniálu v kině Lucerna byly uděleny ceny nejlepším filmům.


Cenu hlavní poroty pro nejlepší celovečerní film získal snímek Paví tanec (Gong-jak-sae) režiséra Sung-bin Byun:

"Film nádherně nabourává často až příliš snadno zjednodušované binární systémy: jako třeba dvojice odmítnutí a přijetí, města a venkova, moderního a tradičního, hanby a hrdosti. Propojuje tradiční rituály s moderní queer kulturou (tanec, make-up, módu) a jejich prostřednictvím se zamýšlí nad univerzálními prožitky truchlení a odpuštění."

Tanečnici Myung chybí už jen poslední operace, aby měla tranzici za sebou. Náklady by mohla pokrýt výhra z taneční soutěže. Jenže to se nestane. Co teď? Aniž by stihla vymyslet nový plán, objeví se další problém: zemřel její otec. Pro Myung to znamená vrátit se do rodné konzervativní vesnice, ze které kdysi utekla a kam se už nikdy nechce vrátit. Celovečerní debut Sung-bin Byuna ukazuje, že z návratu ke kořenům jde také udělat opulentní a divokou performanci. Film získal cenu Watcha Award na Busan International Film Festival a představitelka Hae-jun byla oceněna porotou festivalu L.A. Outfest za nejlepší herecký výkon.


Zvláštní uznání hlavní poroty si letos odnesl film Pravidlo 34 (Regla 34) režisérky Julie Murat.  Porota ocenila nejen pozoruhodné herecké výkony, ale i to, že: 

"Prozkoumává hranice konsensuálního násilí, kontroly a využívání moci a staví je do kontrastu se zneužíváním a nekonsensuálním domácím násilím. Spolu s překrásným zobrazením bisexuálnch postav inspiruje k reflexi dnešního světa."


Studentskou porotu okouzlily dokonce dva kraťasy 

Cenu za nejlepší krátký film si odnesl film Bezesná noc (Nuit Blonde), který zkoumá touhy lidí žijících s poruchou autistického spektra. Realisticky a citlivě tak zpracovává setkání dvou odlišných světů. Speciální uznání poroty získal film Neo Nahda o tom, že myšlenka feminismu se nerodila jen ve hlavách bílých evropských žen.

Neo_nahda_01_3.jpeg


Ceny pro slavnostní ceremoniál připravilo designové studio DECHEM. 

unnamed


Mezipatra ovšem nekončí. V pátek proběhne slavnostní zahájení festivalu v Brně, kde pobeží až do 17. listopadu. 

FaLang translation system by Faboba